Ville Valkonen Varakansanedustaja. Talouskeskustelija. KTM, yrittäjä. Kaupunginvaltuutettu Turussa.

Tämän jälkeen Sinäkin palkkaisit

Suomi tarvitsee kaikki mahdolliset käsiparit ja aivot töihin. Pienyrittäjä Saija Hakonen kirjoitti Cityn blogissaan (1.2.) työllistämisen esteistä. Saija listasi työllistämisen esteiksi korkeat sivukulut, palkkaamisen riskit (esim. virherekrytoinnit), sairauspoissaolojen kustannukset, liian korkeat lähtöpalkat ja työnantajan vastuut (esim. koulutusvelvollisuudet). Saija osuu naulan kantaan, sillä muun muassa näistä syistä joulukuussa oli 363 300 työtöntä. Tämä on aivan liikaa. Kun yli 93 % suomalaisista yrityksistä on 1-9 hengen mikroyrityksiä ja lähes 94 % uusista työpaikoista on viimeisen kymmenen vuoden aikana syntynyt pk-yrityksiin, on aika kuunnella nimenomaan pienyrittäjien näkemyksiä.

 

Väitän, että kun seuraavat toimet tehtäisiin, Saijakin palkkaisi jälleen.

Tehdään työehdoista sopiminen mahdolliseksi kokonaan paikallisesti alle 10 hengen työpaikoilla. Työehtosopimus toimisi edelleen pohjana, mutta mikäli kummallekin osapuolelle sopii, voitaisiin siitä poiketa. Myös yhteistoimintalain (yt) rajaa pitäisi nostaa nykyisestä 20 työntekijästä 50 työntekijään, mikä on EU:n pienyrityksen raja.

Sairastamisen kulut jaettava reilummin. Sairastuminen ei ole työntekijän vika, mutta vielä vähemmän se on yrittäjän vika. Sairastapauksissa tulisi olla ainakin yksi omavastuupäivä, ja lomalla sairastamisen palkallisuus pitäisi laskea EU:n sallimaan minimiin, neljään viikkoon nykyisestä viidestä.

Vanhemmuuden kustannukset siirrettävä yhteiskunnalle ja koko perheelle. Vauvat eivät synny yrityksiin, vaan perheisiin ja Suomeen. Nyt kohtuuttoman suuri osuus kustannuksista jää nimenomaan äidin työnantajalle. Tämän kohtuullistaminen parantaisi erityisesti naisvaltaisten alojen työllisyyttä.

Koeaika pidennettävä yhdeksään kuukauteen. Kaikki työntekijät eivät ole samanlaisia. Työnantajalla pitää olla riittävä aika arvioida työntekijän soveltuminen tehtäväänsä, mikä on lopuksi sekä työnantajan että työntekijän etu. Liian lyhyt koeaika on kohtuuton riski yrittäjälle.

Nuorisotakuun piirissä olevan ja pitkäaikaistyöttömän palkkaaminen määräaikaiseen työsuhteeseen sallittava ilman erityisiä perusteluja. Pitkäaikaistyöttömyys ja nuorisotyöttömyys ovat erityisen suuria yhteiskunnallisia ongelmia. Tämän vuoksi pitkään työttömänä ollut tai työtön nuori pitäisi voida palkata mahdollisimman helposti lyhyeksikin aikaa töihin. Nykyään määräaikaiseen työsopimukseen tarvitaan erillinen peruste.

Työaikalainsäädäntöä uudistettava vastaamaan työelämän muutoksia. Nykyään monet työt eivät yksinkertaisesti sovi kellokorttiajan lainsäädäntöön. Monia töitä tehdään silloin kun niitä on ja kun ne pitää tehdä. Työajoista on voitava sopia vapaammin.

Palkkaamiseen liittyvää byrokratiaa tulee vähentää. Kaikki työnantajan ja työntekijän velvoitteet veroista pakollisiin vakuutuksiin pitäisi löytyä yhdestä sähköisestä palvelusta. Palkkaamisen pitää olla helppoa. Yrittäjällä ei ole aikaa paperinpyörittelyyn.

Koulutussopimus otettava käyttöön. Nykyään vasta työtä opettelevalle työntekijälle on pääasiassa maksettava samaa palkkaa kuin ammattilaiselle (erilaisia ikä- ja kokemuslisiä lukuun ottamatta). Tämä ei tietenkään vastaa todellista tuottavuutta. Koulutussopimuksesta hyötyisivät sekä työnantaja että ammattiin opiskeleva nuori.

Sivukulut voisi porrastaa työntekijämäärän mukaan. Sivukulut ovat kinkkinen kysymys. Niillä rahoitetaan sosiaaliturva, muun muassa sairausvakuutukset ja eläkkeet. Niiden reilu leikkaaminen jättäisi sosiaaliturvan rahoitukseen aukon. Koska Suomessa pitää kannustaa erityisesti pienyrittäjiä ottamaan ensiaskeleita työllistäjinä, sivukulut voisi porrastaa työntekijämäärän mukaan, esimerkiksi seuraavasti: ensimmäisestä työntekijästä sivukuluja maksettaisiin vain 50 % normaalista, toisesta 60 % ja viidennestä täydet sivukulut. Ehto koskisi tosiasiallista toimintaa, joten sitä ei voisi kiertää perustamalla juridisesti eri yhtiöitä.

Suomi tarvitsee kasvavia yrityksiä. Yrittäjyyttä pitää helpottaa monilla muillakin tavoilla. Tässä keskityin erityisesti työllistämisen helpottamiseen. Esimerkiksi arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa ja huojennusalueen ylärajaa tulee nostaa ja yritystoimintaa kohtuuttomasti rasittavaa sääntelyä purkaa. Suomen kaikki mahdolliset käsiparit ja aivot pitää saada töihin, ja se edellyttää menestyviä yrittäjiä, jotka työllistävät.

 

-Ville Valkonen
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Erinomainen lista. Uskottavuudesta vain on puutetta, kun kokoomus on ollut korkeimmilla vallan palleilla jo pitkään, eikä konkreettisia toimenpiteitä, ei edes suurempaa keskustelua ole aloitettu.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Kiitos viestistä! Minä en ole ollut päivääkään hallituksessa enkä kansanedustajana, joten en lähde puolueen saavutuksia selittelemään. Vaikuttaminen on vaikuttamista myös puolueen sisällä. Kirjoitin hallituskaudesta aiemmin blogin täällä: http://villekalervovalkonen.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kokoomus on käsittäämseni ollut hallituksessa kahdeksan vuoden ajan. Tuona aikana yrittäjiin kohdistuvia rasitteita ja sääntelyä ei ole ainakaan vähennetty, vaan pikemminkin päinvastoin.

Listalta puuttu vielä pien- ja yksinyrittäjien sosiaaliturvaan liittyvät epäkohdat yrittäjän sairastuessa tai yrityksen epäonnistumisen myötä ( yrityshän voi muuttua yhtäkkiä kannattamattomaksi täysin yrityksestä itsestään riippumattomista syistä ).

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Kiitos viestistä! Minä en ole ollut päivääkään hallituksessa enkä kansanedustajana, joten en lähde puolueen saavutuksia selittelemään. Vaikuttaminen on vaikuttamista myös puolueen sisällä. Kirjoitin hallituskaudesta aiemmin blogin täällä: http://villekalervovalkonen.puheenvuoro.uusisuomi....

Yrittäjän sosiaaliturvaan liittyvät ongelmat on myös korjattava. Itse kannatan perustiliä (siitäkin tulossa kirjoitus), mikä olisi joustava, kannustava ja selkeä sosiaaliturvamalli. Tämä kirjoitus keskittyi työllistämisen kynnyksiin.

ulf fallenius

Hyvät pointit mutta lisäisin että sairastamisesta 3 päivän omavastuu ja sivukulut hoitakoon työntekijä itse.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Aika pitkälle olen samaa mieltä monestakin luettelemasta kohdasta, mutta entä tämä:
"Koeaika pidennettävä yhdeksään kuukauteen." Miksi ei vaikka 10,5-11kk?

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Kiitos viestistä Mika. Voisi olla pienimmillä yrityksillä vuosikin. Raja on vedettävä johonkin. Myös työntekijällä on oikeus kohtuulliseen varmuuteen työpaikasta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Sanon suoraan:
Eihän noi huonoja ehdotuksia ole mutta niitä ei voi hyväksyä ennenkuin joku uskottavan puolueen edustaja niitä ehdottaa.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Kiitos viestistä Erkki! Minä en ole ollut päivääkään hallituksessa enkä kansanedustajana, joten en lähde puolueen saavutuksia selittelemään. Vaikuttaminen on vaikuttamista myös puolueen sisällä. Sinulla on oikeus valita äänestämäsi ehdokas ja puolue. Mikä puolue tällä hetkellä on uskottavin ja miksi?

Kirjoitin hallituskaudesta aiemmin blogin täällä: http://villekalervovalkonen.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Minä vain esitin edustamasi puolueen asenteen toisten esittämiin ehdotuksiin. Jos et vielä ole tuon syvemmällä puolueessasi niin irrottaudu nopeasti, sinulla on selvästi jotain annettavaa Suomelle mutta edustamasi kokoomus ei kansalaisen eikä Suomen etuja aja eikä ole koskaan ajanut.
"Mikä puolue tällä hetkellä on uskottavin ja miksi?"
Aikuisen miehen tulee itse etsiä puolueensa.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen Vastaus kommenttiin #10

Päin vastoin, Kokoomuksella on uskottavin ohjelma nimenomaan Suomen ja suomalaisten edun ajamiseksi. Se on rohkeiden uudistusten tie. Puolue tekee hartiavoimin töitä näiden tavoitteiden eteen. Ne eivät ole tällä vaalikaudella edenneet tarpeeksi, mutta se ei johdu Kokoomuksesta. Luitko analyysini vaalikaudesta? http://villekalervovalkonen.puheenvuoro.uusisuomi....

Minulle puoluevalinta on täysin selvä. Kysyinkin Sinun näkemystäsi uskottavimmasta puolueesta?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Parhain Ville, hokemalla lausetta " minä en ole päivääkään..." osoitat vain suurta ymmärtämättömyyttä vallankäyttöön. Miten sitten sinä rivikansanedustajana olisit muita koleegoitasi parempi ? Jäljet Kokoomuksen osaamisesta näkyvät nykymenossa ja siihen tulee ehdottomasti saada muutos, mutta kokoomus ei ole se muutoksen ajuri.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen Vastaus kommenttiin #11

Kiitos viestistä Kari. Kahden vuoden eduskunnassa puolueella työskentelyn ja yli 6 vuoden kunnallispoliittisen uran jälkeen näen, että ymmärrän kyllä politiikan dynamiikkaa hyvin. Mikä on oma poliittinen kokemuksesi johon Sinun analyysisi perustuu?

Senhän vuoksi ollaan ehdolla, että ajatellaan olevan enemmän annettavaa kuin nykyisillä edustajilla. Muuten ei kannattaisi edes olla ehdolla, eikö? Sinä olet yrittäjä sen vuoksi, että uskot tuotteisiisi ja kykyihisi. Uskot, että ne ovat kilpailijoiden tuotteita parempia ja että Sinulla on tarjottavaa asiakkaille. Muuten et ole olisi yrittäjä ainakaan samalla alalla. Samalla tavalla voi kysyä, miksi Sinä olisit/olet yrittäjänä kollegojasi parempi?

Mutta mitenkään en voi ottaa vastuuta koko puolueen suoriutumisesta, eikä puolue hallituksen suoriutumisesta. Sellaisen väittäminen ei olisi rehellistä vaan ylikorostamista. Luitko analyysini hallituskaudesta? http://villekalervovalkonen.puheenvuoro.uusisuomi....

Mikä puolue mielestäsi on tuon tarvitun muutoksen ajuri ja miksi? Mielestäni tarvittava uudistaja on nimenomaan Kokoomus. Muilla puolueilla ei ole oikeaa tilannekuvaa tai niillä on rajoitteita toteuttaa sen edellyttämiä toimia (eri mieltä oleva kenttäväki tms). Tämän lisäksi toki myös uskon, että Kokoomuksella on parhaat arvot, mutta se on tietenkin henkilökohtainen mielipide.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #16

Kiitos kommentistasi, kyllä olen yrittäjänä sen takia, että asiakkaani uskovat tuottamiini palveluihin ja se luottamus mitataan jatkuvasti ja näin voin jatkaa työtäni. Jos ajattelit verrata poliitikkoa yrittäjyyteen, niin se ei mielestäni ole relevantti. Vaalien alla ollaan mielin kielin ja sen jälkeen kaikki unohtuu ja ruvetaan toteuttamaan itä omaa unelmaa. Tästä loistava esimerkki on Katainen, joka vetäytyi vastuusta ja pakeni Brysseliin. No hänen itsensä kannalta kyse oli urakehityksestä, mutta hinnan tästä kehityksestä maksaa suomalaiset veronmaksajat. Kysyit mikä nykyisistä puolueista voisi toimia uudistajana, minun mielestäni ei mikään näistä tällä hetkellä eduskunnassa olevista puolueista, koska kaikki ovat sitoutuneet itsenäisen rahapolitiikan mukaiseen politiikkaan. En usko, että meillä osana eurovaltioita on selviämisen mahdollisuutta, koska kuten varmasti itsekin ymmärrät ei sisäinen devalvaatio (-20% palkanalennus tai vaikka -10% vähennys sivukuluihin) ole mahdollinen ja vaikka kuinka yrittää siirtää nollasummapeliä verotuksen osalta, niin ostovoima ei tällä tavoin kasva. Ruotsi, jolla siis on itsenäinen rahapolitiikka esim. investoi teihin ja muuhun infraan monikertaisesti ja pitää näin yllä kotimarkkinoiden ostovoimaa. Meillä ei tähän euromaana ole mahdollisuutta, koska kaikki valtion investoinnit on rahoitettava ulkomaisella velalla, jota taas kontrolloidaan velkasuhteiden seurannalla Brysselin byrokraattien toimesta.

Olavi Mansikka

Vaalit tulossa kun vaalikarjaa lypsetään... Yrittäjänä en kyllä ymmärrä ku n mikään ole muuttunut. Jos ei kerran selitellä on selkeä kusetus kysymyksessä. Ihan yrittäjänä sanon näin...

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

No onhan tähän oikeasti melko yksinkertainen vastaus, yksi sana: "demarit". Kun kerran selittelyä toivoit.

Olavi Mansikka

Kyllä se on kuule kokoomuskin. Ite toivoisin ettei lähdetä ehdokkaana haukkumaan muita. vanha salaisuus on myynnissä jos ei ole kilpailijasta hyvää sanottavaa pitää suun kiinni... Jos on hyvää sanottavaa sanoo sen ja korostaa omia hyviä asioita. Tää amerikan mallinen haukkuminen ei ainakaan muhun pure.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen Vastaus kommenttiin #15

En lähtenyt "haukkumaan" vaan ilmoitin analyysini siitä, mikä on syy kun sitä kerran itse tivasit. Sinähän sanoit, että jos ei selitetä, on kyseessä "kusetus." Vastaukseni ei ollut moite vaan selitys. Esimerkki: Kokoomus olisi halunnut pidentää koeaikaa 4->6kk mutta asia ei käynyt SAK:lle eikä kaksikannan ohittaminen SDP:lle. Ei tämän tapahtuneen toteaminen ole haukkumista.

Toki myös Kokoomuksella on peiliin katsottavaa, mutta yrittäjyysasioissa on kyllä taisteltu hartiavoimin.

Kaiken kaikkiaan menneen hallituskauden arviointi on tulevaisuuden kannalta melko merkityksetöntä, koska hallituspohja ei ole jatkamassa. Silloin pitää arvioida sitä, tekisikö punamulta vai porvarihallitus esim. yrittäjämyönteisempää politiikkaa. Mitä mieltä olet tästä? Punamulta vai porvarit? Nämähän ne kaksi vaihtoehtoa käytännössä ovat.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #17

Otetaas nyt uusiksi. Selittäminen on täysin eria asia kuin toisten haukkuminen. Siihen kyllä syyllistyt. Nyky kokoomus ei ole sellainen jota enää äänestän. olen pitkään äänestänyt mutta nää stubbin typerät selitykset kaveri soitti ja piti alkaa selittelemään esimerkiksi kertovat minulle ihan markkinatempuista esim radiolähetykseen tämän aamun lukemana uutisena. Kuitenkin totuus on jossa soitto sovittiin. Olis miehenä myöntänyt tämän eikä muka pelastaja ala kusettamaan.

Mihinhän sitä sitten peilaa jos ei menneisyyteen. Todellisuus on että kokoomus teki hirvittävän virheen Kataisen johdolla ja persujen kannatuksen kasvun pelkäämänä menessään sateenkaari hallitukseen. Alusta alkaen oli selvää että kyseinen hallitus on toimintakyvytön. Miten äänestäjänä voisin luottaa että tulevaisuus olisi valoisa.

Toinen vielä isompi virhe tehtiin Stubbin valinnassa PJ:ksi. Stubb on parhaimmillaan hoitaessaan suhteita EU:ssa. Pääministerinä hänellä ei ole mahdollisuuksia. Liian yksipuolinen n'äkemys ja olematon kokemus asioista.

Väite että yrittäjyys asioista on hartiavoimin taisteltu pitää toki paikkansa kun suurteollisuudesta puhutaan. Mikroyrittäjyydestä puhutaan vain ja ainoastaan vaalien lähellä. Sano yksikin asia jossa oletten voineet rehellisesti saada parannusta aikaan yrittäjille tämän vaalikauden aikana.

Selittelyä nimenomaan on kyllähän mutta demarit... Ei anna ainakaan minun silmissä uskottavuutta ja osaamista asioiden hoidosta mikäli sukkahousuissa pyörivä opettajatar vie kykypuolutetta mennen tulle. Vaikkapa julkisella verovelka rekisterillä.

Toki hyvä asia on kun myönnät että Demarit ovat vieneet kokoomusta kuin pässiä narusta vaikka kokoomus on se suurin ja kaunein ollut... Tuloksia olisi pitänyt näkyä. ei vaan näy...

Juuri noista syistä tulen äänestämään ihan toista puoluetta tulevaisuudessa.

Mitä hallituspohjaan tulee ei nykykokoomus ole ansainnut siinä paikkaa. Juuri tämän hallituskauden pohjalta. Jos kerran vasemmisto on vienyt teitä ja vienyt mahdollisuuden muuttaa asioita.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen Vastaus kommenttiin #18

Jonkun asian selittäminen on aivan eri asia kuin haukkuminen. Ota huomioon, että demareille se on kehu, että ehdottamiani asioita ei ole toteutettu. Hehän ovat onnistuneet tavoitteissaan eli estämään esim. työsopimusjärjestelmän muutokset! Miten silloin sen toteaminen voi olla haukkumista?

Olen samaa mieltä, että hallituspohja on ollut huono. Se oli kuitenkin ainoa mahdollisuus. Porvarihallitustahan yritettiin 2011, mutta vihreät kaatoivat sen. Oppositiosta ei olisi vaikutettu senkään vertaa, vaan asiat olisivat vielä huonommin.

Jos toivot yrittäjämyönteisempää politiikkaa ja punamultahallitusta, osoittaisitko minulle kesk ja sd ohjelmista ne kohdat, jotka koet yrittäjämyönteisiksi? Sen jälkeen vertaa niitä kok ohjelmaan. Ohjelmat löytyvät puolueiden verkkosivuilta (kaikki kolme julkaistu).

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #19

yritä nyt ymmärtää yksinkertainen asia. SINÄ olet myyjä. MINÄ ostaja. kahdeksan vuotta hallituksessa. Pääasiallinen pointti jota heität on Kyllä me ollaan yrittäjämyönteinen puolue. En sen kummemmin vertaa teitä demareihi ja keskustaan. Vuosien jälkeen olen todennut ettei sanat ja teot pidä paikkaansa kokoomuksen suunnalta. Tässä kun pyysin yhden todellisen kohdan jossa olette parantaneet Mikroyrittäjän työntejkoa etuisuuksia tai mitä muuta tahansa et anna vastausta. Miksi siis minä alkaisin vertaa demareiden ja kepun ohjelmia kokoomuksen ohjelmaan jo edes eduskuntavaaliehdokas ei kerro sitä. Myyjä on siis se joka perustelee kantansa. Mä en ole ääntä myymässä. annan sen sille puolueelle joka tekee parhaan vaikutuksen.

Voi ihan rehellisesti sanoa että tän "keskustelun" perusteella ei kokoomukselle kannata antaa ääntä. Ja demareille vielä vähemmän. se tosin on ihan demareiden ansiota. Jäljelle jäävät siis kepu persut ipu vihreät jne...

Jyrki Paldán

Eli toisin sanoen ja yksinkertaistettuna reseptisi on joustaa työehdoista ja palkoista. Mielestäni kaikkein tärkein uudistus unohtui, nimittäin kattava sosiaaliturva myös yrittäjälle. Perustilin sijaan perustulo. Kaikin puolin parempi ja yksinkertaisempi vaihtoehto.

Ainoastaan sivukuluista ja byrokratiasta voimme olla jossain määrin samaa mieltä. Sivukulut tulisi kuitenkin mielestäni suhteuttaa työntekijöiden määrän sijaan esimerkiksi ulosjaettavien osinkojen tai voiton mukaan. Tai sitten vain suoraan siirtää sosiaaliturvarahoitusta tuloverotukseen ja tehdä siitä progressiivinen.

Hong Kongissa työehtosopimukset ovat minimissään ja siitä onkin seurannut että joidenkin arvioiden mukaan jopa viidennes työvoimasta saa niin pientä palkkaa ettei sillä elä. Yhdysvalloissa työehtosopimukset ovat astetta sitovampia ja ankarampia, mutta silti kymmenet miljoonat työssäkäyvät joutuvat turvautumaan valtion tukiin elääkseen. Onko tuo tarkoituksenmukaista?

Paikallisen sopimisen ilmiselvä ongelma, jonka vuoksi ay-liikkeet alunperin syntyivätkin, on neuvotteluepätasapaino. Työvoiman tarjonta on aina suurempaa kuin kysyntä, ja siksi neuvotteluvaltti on aina työnantajalla. Jos työtön ei ota työpaikkaa vastaan, hän jatkaa joko kurjaa elämää köyhyydessä(vähäinen sosiaaliturvataso), jää byrokraattien kiusattavaksi(vastikkeellinen sosiaaliturvajärjestelmä) tai katselee kun perustili raksuttelee sellaisia miinuslukemia ettei niitä makseta enää koskaan takaisin. Työnantaja puolestaan valitsee vain seuraavan uhrin niistä tuhansista hakemuksista ja menettää ehkä viisi minuuttia ajastaan(tai rekrytoijan palkasta).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olet oikeassa kokoomuksella ei ole uskottavuutta eikä sitä yksi rivikansanedustaja sinne tuo. Tuo on ennemmin populismia jos on äänestänyt kokoomuksen näkemyksiä aiemmin.

Pekka Heliste

Tuon ajatuksen lähtökohta on, että yrittäjän ei tarvitse kantaa vastuuta virheistään.

Jos ostat talon niin et voi purkaa kauppaa vaikka huomaisit, ettei talo olekaan aivan sellainen kuin halusit .Tai ostat auton, johon ei saakaan vetokoukkua ja yrität purkaa kaupan niin eipä onnistu. Ostajalla on selonottovelvollisuus , samoin yrittäjällä.Vikojakin saa olla paljon ja vakavia eikä kauppaa voi purkaa.Vasta ,jos myyjä ei onnistu/kykene korjaamaan vikoja , kaupan voi purkaa mutta vaatii useimmiten oikeuskäsittelyn.

Mutta talokauppaa ja autokauppaa tehdään siitä huolimatta eikä kukaan vaadi palautusoikeuden/kaupan purkuoikeuden laajentamista

Kyseessä on yleisemminkin sopimusoikeudesta , työsopimus on sopimus siinä kuin mikä tahansa sopimus ja sopprit ovat rahanarvoista omaisuutta ja nauttivat perustuslain omaisuuden suojaa.Tässä nollataan työntekijän sopimuksen omaisuuden suoja ja parannetaan yrittäjän omaisuuden suojaa eli murretaan omaisuuden suoja työntekijältä

Kokoomus haluaa romuttaa työntekijän omaisuuden suojan ja luoda yhteiskunnan , jossa yrittäjä voi elää kuin sika vatukossa

ulf fallenius

Kyllä olisi joskus yrittäjän vuoro elää eikä aina vaan näitten duunareitten ehdoilla mennä.Markkinaehtoinen työvoima ja ay liike helvettiin se on ainut tie.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Hyvä kirjoitus, koska työlainsäädäntöön tarvitaan todellakin muutoksia. Tarvitaan joustavuutta ja työllistämisen tukemista.

Itse otan usein esille sen, että pääomatulojen verotus voisi olla progressiivinen kuten palkkatulokin. Nyt veroton osuus alentaa todella paljon suoritettavaa veroprosenttia.

Timo Mattila

Hyvä lista.

Erittelisin kuitenkin asioita seuraavasti:

Työllistämistä olisi hyvä helpottaa pienentämällä työnantajan riskiä. Työnantaja voi suojautua näiltä riskeiltä lähinnä vain (isolla) pääomalla.

Riskiä (tässä yllättäviä kustannuksia) kasvattavia asioita ovat:
-Työntekijän sairastaminen
-Äitiys / vanhemmuus
-Irtisanominen

Sairastamisen kohdalla karenssipäivän sijaan voisi miettiä palkan putoamista esim. 25%:lla - tai sitten riskin siirtämistä työntekijäliittojen korvattavaksi / vakuutettavaksi. Koska tekemättömästä työstä ei pitäisi joutua maksamaan mutta työntekijänkään ei pitäisi joutua tulemaan sairaana töihin.

Äitiyden / vanhemmuuden kustannukset ei pitäisi kuulua työllistäjälle suoraan vaan esim. työntekijämäärään perustuvana maksuna.
Sijaisen perehdyttämisen kustannukset voinee tässä vaiheessa joka tapauksessa unohtaa.

Sitten on asioita, jotka ovat melko puhtaasti työn hinnoittelukysymyksiä:
-Lomapalkka, eläkemaksut ja alv

Nämä hinnoittelukysymykset eivät ole merkityksettömiä taloudelle, mutta yksittäiselle yrittäjälle ne eivät ole epäreiluja. Kustannukset ovat ennakoitavia toisin kuin riskien kohdalla.

Näiden kohdalla tärkeintä olisi vain vähentää byrokratiaa ja erilaisia toimintatapoja.

Toimituksen poiminnat