Ville Valkonen Varakansanedustaja. Talouskeskustelija. KTM, yrittäjä. Kaupunginvaltuutettu Turussa.

Lopetetaan holhousvaltio

Mielipide julkaistu Aamusissa 1.4.2015

Suomalainen hallinto toimii kansainvälisesti vertailtaessa pääosin erittäin hyvin. Suuria ongelmia tuottaa kuitenkin yhteiskunnassamme vallitseva kieltämisen, rajoittamisen ja kontrollin kulttuuri. Liian usein keskitymme näpertelemään yksittäisten säädösten kanssa unohtaen suuren kuvan.

Suurin ongelma on, ettei etujärjestöjen tarvitse kantaa tekojensa seurauksia. Ammattiliittojen tehtävä on vaatia palkankorotuksia ja lisää erilaisia etuja, mutta liittojen ei silti tarvitse välittää edunvalvontansa aiheuttamista ongelmista. Liian korkeat palkat johtavat kasvavaan työttömyyteen, kilpailukyvyn menetykseen ja teollisuuden rapautumiseen. Esimerkiksi auto- ja kuljetusalan työntekijäliitolla intressi on luonnollisesti hankkia lakkoilemalla erilaisia etuja. Lakot kuitenkin aiheuttavat viennin seisomisen vuoksi koko kansantaloudelle valtavat kustannukset.

Valvovan virkamiehen kannattaa aina ennemmin kieltää kuin sallia. Taannoinen viskikeskustelu on tästä hyvä esimerkki. Turhasta kieltämisestä ei seuraa virkamiehelle mitään haittaa, kun taas salliminen voi johtaa syytteeseen virkavelvollisuuden laiminlyönnistä tai työpaikan menettämiseen. Tällä hetkellä valvovan virkamiehen tehtävänä ei ole yritystoiminnan helpottaminen tai maalaisjärjen käyttäminen. Ministeriöiden ja valvontaelinten virkamiehillä tulisikin olla lain takaama oikeus ja velvollisuus jättää kieltämättä, jos kielto aiheuttaa riskiin nähden elinkeinolle kohtuutonta haittaa.

Valtio suojelee ihmisiä yksityisen elämän riskeiltä. Ihmisiä holhotaan ravintolakäynnin jälkeiseltä humalatilalta, liukastumiselta ja niin edelleen. Keskusta haluaa suojella ihmisiä kaupungistumiselta, perussuomalaiset globalisaatiolta ja Sdp sekä vasemmistoliitto maailmantaloudelta. Ihmisten yletön suojeleminen vie vastuun ihmisiltä viranomaisille ja passivoi. Poliitikkojen tulisi lopettaa ihmisten puolesta päättäminen niissä asioissa, jotka kuuluvat ihmisille itselleen.  Kontrollin sijaan valtion tulisi kannustaa ihmisiä valitsemaan oman elämänsä kokonaisuuden kannalta parhaat ratkaisut.

Kieltämisen kulttuurista eroon pääseminen olisi kaikkien etu. Annetaanko vastuu takaisin sinne minne se kuuluu - eli ihmisille itselleen?

Ville Valkonen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Sosialidemokraattinen holhousyhteiskunta ei ole mikään markkinatalous.

Sosialismia ja markkinataloutta, kun ei voi risteyttää sitten mitenkään, vaikka Suomen sosialidemokraatit niin yrittävät väittää. Öljy ja vesi eivät sekoitu keskenään

Puhtaaseen markkinatalouteen ei kuulu valtion sekaantuminen yritystoimintaan.

Sosialismiin kuuluu kaikki sääntely. Pitkälle vietynä se johtaa korttisäännöstelyyn.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos teen väitteen..että ette pysty ihmisenä yksin olemaan vastuussa omasta elämästäsi,niin pitääkö se paikkansa?

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Ei pidä. Olemme jokainen osa yhteisöä, mutta aikuisina vastuussa omasta elämästämme.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Mielenkiintoisia ajatuksia.

Mitä sanoisit tästä: Syöpää sairastavasta äidistä tehty lastensuojeluilmoitus.

http://www.lapinkansa.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_...

ulf fallenius

Minä lupaan että viimeistään 20 vuoden sisällä Suomessa ei ole kuin muisto jäljellä holhousvaltiosta sen jo kaikki talouslaskelmat kertoo ellei 4 kertainen Nokia ihme laskeudu Suomeen eikä laskeudu.

Toimituksen poiminnat