Ville Valkonen Varakansanedustaja. Talouskeskustelija. KTM, yrittäjä. Kaupunginvaltuutettu Turussa.

Työmarkkinamenosta tullut kummallista uhittelua - tässä ratkaisu?

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat kariutuneet. Se on erittäin suuri harmi. Suomi nimittäin tarvitsee parempaa kilpailukykyä, jotta työllisyys paranisi.

Kaikista koukeroista ei oikein kukaan lopullisesti ota selvää, mutta lopullinen sinetti taisi olla jyrkän linjan auto- ja kuljetusalan AKT:n irtisanoutuminen sopimuksesta aiemmin. Sopimusta ei voinut syntyä, jos näin merkittävä liitto ei olisi ollut mukana. AKT kertoi suivaantuneensa työnantajien EK:n päätöksestä olla enää tekemättä keskitettyjä palkkaratkaisuja.

Suurimmalle osalle suomalaisia työmarkkinameno taitaa näyttäytyä kummallisena uhitteluna, jossa joku kiukustuu toiseen jostain syystä ja toinen vastaa pahoittamalla mielensä vielä enemmän. Entäs ne työpaikat? Mitenkäs se kilpailukyky? Miten ihmeessä Suomen tulevaisuus on merkittävältä osin muutaman liittopampun käsissä? Ihanko oikeasti - vuoden 2020 häämöttäessä - koitamme taapertaa eteenpäin 1950-1970 -luvuilla sementoidulla savupiippuajan järjestelmällä?

Ratkaisu on olemassa. Sillä päivitetään työmarkkinat globaaliin nykyaikaan. Työpaikat eivät enää pitkään aikaan ole olleet samanlaisia kuten tehdasaikana - eivätkä edes toimialat! On hullunkurista ajatella, että monimutkaisessa, vauhdilla muuttuvassa ja verkottuneessa maailmassa edes yritetään väkisin tunkea työsopimukset samaan muottiin pitkillä keskitetyillä ratkaisuilla.

Ratkaisu on paikallinen sopiminen. Viedään työehdoista ja palkoista sopiminen työpaikoille - Helsingin keskusliitoilta ihmisille. Viedään sopiminen työporukoihin, jossa tavoite on sama: työtä ja palkkaa kaikille sekä menestyvä firma. Siellä tunnetaan tilanne ja ala parhaiten. Se ei ole sanelua, koska sopiminen edellyttää kummankin osapuolen hyväksynnän. Hallitusohjelmassa on linjattu kunnianhimoiset tavoitteet paikallisen sopimisen lisäämiseksi ja selvitysmies on tehnyt pohjatyötä. Nämä linjaukset pitää nyt toteuttaa. Paikallinen sopiminen parantaa kilpailukykyä paremmin kuin mitkään valtakunnalliset möhkälepaketit. Päivitetään Suomen työmarkkinat kerralla! Ratkaisu on olemassa.

 

- Ville Valkonen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Saksa oli 10-15 vuotta sitten alussa Euroopan sairas mies. Lääkkeenä sairauteen toteutettiin maassa mm. työmarkkinoiden ns. Hartz-reformit . Nyt Saksa on maailman kärkimaita viennissä, talous on ollut vuosikausia myötätuulessa. Puhutaan Saksan työttömyysihmeestä.
http://blogs.faz.net/fazit/2013/03/15/der-hartz-er...
http://www.etla.fi/to/att/julkaisut/2012/Etla_ATT_...

Tämän päivän tapahtumat täällä Suomessa vievät talouskehitystä päinvastaiseen suuntaan kuin Saksassa. Meillä on avainliitto, joissa puheenjohtaja vain uhittelee pysäyttävänsä Suomen.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091420349744_u...

Suomen BKT ei vielä ole saavuttaneet ennen vuotta 2008 vallinnutta tasoa
http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kansanta...

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Juuri näin. Saksa monessa mielessä hyvä esimerkki. Suomessa on kohta menetetty kokonainen vuosikymmen taloudellisessa mielessä.

Kari Happonen

Ville Valkonen

Kuvitteletko tosiaankin,että Suomen pelastaa vain työpaikka kohtanen sopiminen työehdoista..? Tiedoksi sinne sinulle ja ministeriöön ,jotta paikallinen sopiminen on ollut jo vuosia käytössä... Miksi työnantajat ei ole käyttänyt sitä hyväkseen...? Yleensä kun ta. ehdottaa paikallista sopimista, on siinä rikottavana TESS:iä... Jos se nyt tulisi lakisääteiseksi (mitä te ja EK ajatte)olis ta:n pakkosanelua...Helppo sinun kirjoitella toisilta ottamista mikä ainoastaan pelastaa Suomen...? Mutta miten teillä ministeriöissä ( en tiedä kuulutko sinä siihen porukkaan) Annetaan avustajille n.700e/kk lisää...??? Olakko kaikille nyt tasapuolisia. Saanko antaa oman yksinkertaisen ehdotuksen tähän Suomen pelastus talkoisiin... Otetaan kaikilta kansalaisilta ja teollissuuden voitoista SAMA prosentti (kaikisata)tuloista ja harmaa talous kuriin...MItäs tuumaat... Saakäyttää ministeriöissä vapaasti, eikä tulisi niin helposti laskuvirheitä...

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Paikallinen sopiminen lisää työllisyyttä kaikkien uskottavien arvioiden mukaan. Kyse ei ole kuvittelusta vaan maalaisjärjestä - ja tutkitusta tiedosta. Kun palkka voidaan asettaa lähemmäs tuottavuutta, yritykset voivat työllistää enemmän väkeä.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Onpa hyvä, että ratkaisuja ehdotetaan, eikä "itketä" maailmanmenoa, sillä se ei johda pitkälle.

Villen ehdotuksen lisäksi yritysrajoja pitäisi hälventää niin, että tieto todella liikkuu. Tarvitaan paikkoja, joissa ideoita uusia juttuja. Siinä ajatushautomot ja yrityshautomot ovat pahoin epäonnistuneet, koska niistä on tullut aina uudenlaisia sisäpiirijuttuja.

Suomen tilanne on todellakin vakava ja ikävä ja surullinen. Systeemiajattelijana tiedän ja tunnen miten systeemit voivat epäonnistua ja miten ne voivat nousta. Nouseminen on hankalampaa, koska ihmiset eivät helpolla pääse eroon vääristä tavoistaan.

Olen esittänyt ehkäpä ensimmäisenä Suomelle simulointimallia, joka ottaa huomioon alimmatkin tasot (salansa g00dreason): http://goodreason.fi/suomen-talouden-simulointi-sy...

Suomea voi teoriassa kehittää systemaattisella tavalla riittävän tarkkaan yritystasolle asti, jos lopetetaan tarpeettomien asioiden märehtiminen, ja aloitetaan yhteiskunnan kehitystyö sillä kaikella tietämyksellä mitä parhailla asiantuntijoilla on siihen antaa.
Se on tahtokysymys.

Paikallinen sopiminen toimii, jos ihmiset toimivat ideaalisesti ja työnantajat ovat lojaaleja. Se on suuri "JOS". Entä jos ei? Sekin pitäisi varmistaa jollakin tavalla, ettei systeemi vallan hajoa.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Mielenkiintoinen idea. Täytyy tutustua tarkemmin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hmm. Joku kansainvälinen tai kansallinen jättiyritys, esim. IKEA, S-ryhmä tai YIT alkaa käydä yritys- tai työpaikkakohtaisia työehtoneuvotteluita. Kuulostaa todella tasapuoliselta ja reilulta "neuvotteluasemalta".

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Työntekijöiden ei ole pakko sopia paikallisesti jos eivät tahdo. Silloin mennään TES:n mukaan. Työntekijöiden asema ainoastaan paranee.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No hyvä..et siis kannata hallituksen pakkolakeja ja olet niitä vastaan kovasti?

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Miten niin? Kilpailukykypaketti on tarpeellinen. Työsopimuksella voi edelleen sopia miten tahansa, vaikka 600 % lomarahat tai lisät. Lait rajoittavat vain keskitettyä sanelua, eivät työpaikkakohtaista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eikö ratkaisua voisi joskus hakea myös esim. tämän palkitun talousjournalistin parhaista teksteistä? http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/11/28/t...

Nämä olivat jo 3 vuoden takaa, mutta niistä paljastuu muutamia keskeisiä ongelmakohtia, joiden vuoksi meillä ei ole joustoa eikä myöskään nopeata keinoa nousta pitkästä taantumasta. Kun työmarkkinat eivät jousta, valuutta ei jousta, niin työttömyys joustaa ja tuhoaa samalla valtiontalouden perustaa.
Asian muuttaminen taitaa vaatia enemmän aikaa kuin on käytettävissä?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onpahan heppoinen esitys, että ratkaisu löytyy Jan Hurrin kirjoituksista. Niitä on kymmeniä, ellei satoja ja vain pieni osa niistä on antamasi linkin takana. Pitää vähintäänkin perustaa työryhmä, joka antamastasi lähteestä käyttökelpoiset ajatukset ruotii.

Kannattaneeko tuo, kun samaa tietoa on saatavana yllin kyllin. Kysymys on vain siitä, että pitää löytää yksimielisyys keinoista. Se tie on tukossa niin kauan kuin Sipilä pidättää itsellään ylimmän hyväksyjän roolin. Sen hän ilmoitti eilenkin moneen kertaan.

Sipilän perusajatus on, että pitää löytää hänen pakkolakiesityksiään vastaavat kainot, joilla palkkakustannuksia alennetaan 5 prosenttia. Eivät ammattiliitot lähde neuvottelemaan edustamisensa alojen työehtojen heikennyksistä. Tämän on mm. Metallin puheenjohtaja Riku Aalto selväsanaisesti ilmoittanut. AKT on vain pienen asteen jyrkempi.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Juuri näin. Uudessa tilanteessa ketteryys ja joustavuus ovat elintärkeitä! Niitä on lisättävä myös työmarkkinoilla.

Käyttäjän JarmoNummenp kuva
Jarmo Nummenpää

Jos ajateltaisiin tätä asiaa niin että suomessa työntekijö haluaa käyttää työaikansa tuottavan työn tekoon eikä vain istua työnantajan kanssa neuvottelupöydässä tekemässä paikallisia sopimuksia. Niinpä hän halusi ULKOISTAA tämän neuvottelutoiminnan koska se ei ollut hänen ydinosaamistaan. Tuo ulkoistaminen tapahtui ammattiliiton kautta.

Käyttäjän VilleKalervoValkonen kuva
Ville Valkonen

Kiitos kommentista. Tämä on edelleen mahdollista. Paikallisesti ei ole pakko sopia, vaan TES:ien mukaan voidaan mennä jos yksimielisyyttä ei synny.

Toimituksen poiminnat