Julkisen talouden tila ei ole mielipidekysymys

Talous on yhteiskunnallisen keskustelun kestoaiheita. Tasaisin väliajoin viriää keskustelua julkisen talouden tasapainottamisen tarpeesta. Niin mieletöntä kuin se onkin, joskus kirjoitetaan siihen sävyyn, että julkisen talouden tilannekuva olisi jonkinlainen mielipidekysymys. Se ei ole.

Valtiovarainministeriön kansantalousosasto tekee riippumattoman ennusteen julkisen talouden tilasta. Kansantalousosaston riippumattomuus on turvattu lailla. Osasto ei saa ottaa ohjeita ennusteisiinsa liittyen eikä heihin saa yrittää vaikuttaa. Riippumattomia ennusteita tekee lisäksi muun muassa Suomen pankki ja EU-komissio. Myös Valtiontalouden tarkastusvirasto on yhtynyt VM:n tilannekuvaan.

Monesti taloustieteellisiin ennusteisiin liittyy huomattavia epävarmuuksia. Yhdestä asiasta on kuitenkin laaja-alainen yhteisymmärrys: Suomen julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla. Tulot ovat liian pienet verrattuna suuriin menoihin. Arviot kestävyysvajeen suuruudesta vaihtelevat, mutta se on vähintään miljardeja. Hallitusohjelmassa suuruudeksi on arvioitu 10 miljardia. Tämä tarkoittaa siis karkeasti sitä, että valtio, kunnat, eläkeyhtiöt, Kela ja työttömyysvakuutusrahasto käyttävät joka vuosi 10 noin miljardia enemmän kuin mihin tulot riittävät pitkällä aikavälillä.

Koko kestävyysvaje ei näy nimellisessä velkaantumisessa, mutta velan kasvukin kertoo, että tilanne on huono. Ohessa oleva kuva havainnollistaa tilanteen: velkaantuminen hieman hidastuu tulevina vuosina – ja sitten taas ryntää kohti pilviä kiihtyvällä tahdilla. Kuvio on parhaaseen asiantuntemukseen perustuva riippumaton arvio. Sitä eivät poliitikot voi piirtää mihinkään muualle muuta kuin aidoilla, vaikuttavilla toimenpiteillä.

Poliittisia mielipiteitä ovat muun muassa kysymykset siitä, pitääkö velkaantumista ylipäätään yrittää taittaa ja siitä, miten ja milloin tuo taittaminen pitäisi tehdä. Sen sijaan julkisen talouden tila ei ole mielipidekysymys.

Velkaantumista vastaan taistellaan, jotta myös tulevaisuudessa olisi varaa tärkeisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan. Nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa on tavoitteena, että ”velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä ja velaksi eläminen lopetetaan vuonna 2021.” Riippumattomaan tilannekuvaan perustuen voidaan siis tehdä johtopäätös, että hallituksen tulee joko 1) luopua näistä tavoitteista tai 2) tehdä riittävät lisätoimenpiteet niihin pääsemiseksi.

Todellisuus ei muutu toivomalla, vaan tekemällä.

 

-Ville Valkonen

VilleKalervoValkonen
Kokoomus Turku

Kansanedustaja. KTM.

Varsinais-Suomen Liiton puheenjohtaja.

Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu