Ay-jarrumiesten kiristykseen ei pidä taipua

Ay-liikkeen perivanhoilliset osat pyrkivät käyttämään valtaa, joka ei heille kuulu. Kyseessä on puhdas kiristys. Siihen ei kerta kaikkiaan pidä suostua. Suomi tarvitsee korkeamman työllisyyden. Jokainen työtön ansaitsee mahdollisuuden päästä töihin.

Suomessa on poikkeuksellisen korkea rakenteellinen työttömyys, myös Pohjoismaihin verrattuna. Jäykät työmarkkinamme ovat yksi pääsyyllisistä siihen, että ihmiset eivät pääse töihin. Asiaan on viimeinkin puututtava. Hopealuotia ei ole, vaan tarvitaan useita toimia. Hallituksen nyt ajama pienyrittäjän rekrytointiriskiä laskeva lakihanke on yksi sellainen. Lakiesityksen mukaan alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä soveltumattoman työntekijän voisi irtisanoa nykyistä helpommin.

Lakihankkeen tavoite ei tietenkään ole irtisanomisten lisääminen, vaan työllistämisen. Pienyrityksessä jokainen palkkauspäätös on valtava riski. Tuota riskiä on madallettava, jotta pienyrittäjät uskaltavat palkata. Lainsäädäntö suojelee epäasialliselta käytökseltä jatkossakin. Suurempia työnantajia lakimuutos ei edes koskisi.

Lakimuutos ei toisi mielivaltaa työpaikoille. Ei kukaan työnantaja tahdo irtisanoa hyviä työntekijöitä. Hyvästä työntekijästä pidetään kynsin ja hampain kiinni. Irtisanominen on viimeinen vaihtoehto, silloin kun mitkään muut keinot eivät enää toimi. On ainoastaan kohtuullista, että tehtävään soveltumattomasta työntekijästä pääsee eroon ilman, että koko firma ajautuu suuriin vaikeuksiin. Jos näin käy, on myös muiden töissä olevien työpaikka uhattuna.

Nyt ay-liikkeen vanhoillinen siipi on ilmoittanut, että se tulee vastustamaan vaaleilla valitulle eduskunnalle annettavaa lakiesitystä. SAK on todennut, että ”järjestölliset toimenpiteet aloitetaan, jos hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta”. Tämä selvä uhkaus normaalia demokraattista lainvalmisteluamme vastaan. Luultavasti se tarkoittaa lakkoja.

Siis hankaloitetaan muiden ihmisten elämää ja vahingoitetaan Suomen taloutta sen takia, että valvotaan omia etuja. Miettikääpä, jos esimerkiksi elinkeinoelämä uhkaisi työsuluilla aina, jos veroja aiotaan muuttaa tavalla, johon he eivät ole tyytyväisiä? Lakot on tarkoitettu työntekijöiden ja työnantajan välisiin kiistoihin, ei koko yhteiskunnan haittaamiseen.

Ay-jarrumiesten häpeilemättömään kiristykseen ei pidä taipua. Valta Suomessa kuuluu kansan valitsemalle eduskunnalle, ei liittopampuille. Vastuulliset päätökset vaativat rohkeutta. Nyt pitää olla selkärankaa ajatella työllisyyttä.

 

Ville Valkonen

VilleKalervoValkonen
Kokoomus Turku

Kansanedustaja. KTM.

Varsinais-Suomen Liiton puheenjohtaja.

Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu