Itsenäisyyden paras tae: kotipesä kunnossa

Suomi on maailman parhaita maita. Kansainvälisten vertailujen mukaan Suomi on muun muassa maailman vakain valtio, maailman vapain maa, maailman turvallisin maa ja maailman kolmanneksi vaurain maa. Häkellyttävän listauksen Suomen menestyksestä eri vertailuissa voit katsoa täältä.

Suomen menestys ja elämänlaatumme eivät ole itsestäänselvyyksiä. Niiden edellytys on valtiollinen itsenäisyytemme: oikeus rakentaa yhteiskuntaa, kuten yhdessä parhaaksi näemme. Monet kansat maailmassa eivät nauti tällaisesta oikeudesta.

On tärkeää pitää mielessä, että itsenäisyyden menetys ei tarkoita ainoastaan miehitystä – sellaista, jota vastaan Suomi taisteli 1939-45. Itsenäisyyden kaventaminen voi tarkoittaa monia muitakin asioita. Se voi tarkoittaa painostamista, uhkailua, häirintää, estämistä.

Esimerkiksi Ukrainaa ei ole kokonaan miehitetty, mutta sen itsenäisyyttä on vakavasti loukattu muun muassa hybridivaikuttamisella, häirinnällä, energian saantia heikentämällä, sen ulkopoliittisia valintoja rajoittamalla ja tunnetusti osin sotilaallisinkin keinoin. Ukrainan oikeuteen määrittää oma kohtalonsa on kajottu.

Paras lääke itsenäisyyden kaventamiseen on pitää oma yhteiskuntamme niin vahvana, että se kestää yritykset väärin keinoin vaikuttaa valintoihimme. Se tarkoittaa muun muassa

  • riittävää sotilaallista suorituskykyä,
  • huoltovarmuutta,
  • monipuolista energiajärjestelmää,
  • kyberkestävyyttä,
  • propagandan vastustuskykyä,
  • hallinnon toimivuutta
  • kansalaisten turvallisuusosaamista sekä
  • kestävää julkista talouttakin.

Vahvuus tarkoittaa myös aktiivista ulkopolitiikkaa sekä sitoutuneita ja riittävän vahvoja liittolaisia. Yksinäinen, köyhä ja velkainen, sisäisesti riitainen, kouluttamaton ja energiariippuvainen maa on helppo saattaa polvilleen, verrattuna vahvaan ja ystävien ympäröimään.

Itsenäisyyden ytimessä on kuitenkin ennen kaikkea tahto. Määrätietoisuus siitä, että tahdomme itsenäisyytemme säilyttää ja etsimme siihen tarvittavat keinot. On huolestuttavaa, että maanpuolustustahto on nyt vajonnut alimmilleen 30 vuoteen. Erityisen huolestuttavaa on nopea lasku nuorten keskuudessa. Sellainen yhteiskunta, joka ei tahdo puolustautua, ei tietenkään sitä tehokkaasti tee. Maanpuolustustahto on saatava taas nousuun.

Suomen tulee nimittäin aina pitää huolta, että suomalaiset päättävät maamme tulevaisuudesta. Se ei tarkoita sitä, että meidän ei kannattaisi tehdä laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja esimerkiksi sitoutua yhteisesti sovittuihin EU:n pelisääntöihin. Itsenäisyys on myös vapautta valita liittolaisensa. Mutta meidän suomalaisten tulee tehdä omat valintamme. Paras tae tuosta oikeudesta – itsenäisyydestä – on pitää kotipesä kunnossa, Suomi vahvana.

 

Ville Valkonen

VilleKalervoValkonen
Kokoomus Turku

Kansanedustaja. KTM.

Varsinais-Suomen Liiton puheenjohtaja.

Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu