Ville Valkonen Varakansanedustaja. Talouskeskustelija. KTM, yrittäjä. Kaupunginvaltuutettu Turussa.

Itsenäisyyden paras tae: kotipesä kunnossa

 • Suomi on maailman parhaita maita ja siitä saa olla ylpeä.
  Suomi on maailman parhaita maita ja siitä saa olla ylpeä.

Suomi on maailman parhaita maita. Kansainvälisten vertailujen mukaan Suomi on muun muassa maailman vakain valtio, maailman vapain maa, maailman turvallisin maa ja maailman kolmanneksi vaurain maa. Häkellyttävän listauksen Suomen menestyksestä eri vertailuissa voit katsoa täältä.

Suomen menestys ja elämänlaatumme eivät ole itsestäänselvyyksiä. Niiden edellytys on valtiollinen itsenäisyytemme: oikeus rakentaa yhteiskuntaa, kuten yhdessä parhaaksi näemme. Monet kansat maailmassa eivät nauti tällaisesta oikeudesta.

On tärkeää pitää mielessä, että itsenäisyyden menetys ei tarkoita ainoastaan miehitystä – sellaista, jota vastaan Suomi taisteli 1939-45. Itsenäisyyden kaventaminen voi tarkoittaa monia muitakin asioita. Se voi tarkoittaa painostamista, uhkailua, häirintää, estämistä.

Esimerkiksi Ukrainaa ei ole kokonaan miehitetty, mutta sen itsenäisyyttä on vakavasti loukattu muun muassa hybridivaikuttamisella, häirinnällä, energian saantia heikentämällä, sen ulkopoliittisia valintoja rajoittamalla ja tunnetusti osin sotilaallisinkin keinoin. Ukrainan oikeuteen määrittää oma kohtalonsa on kajottu.

Paras lääke itsenäisyyden kaventamiseen on pitää oma yhteiskuntamme niin vahvana, että se kestää yritykset väärin keinoin vaikuttaa valintoihimme. Se tarkoittaa muun muassa

 • riittävää sotilaallista suorituskykyä,
 • huoltovarmuutta,
 • monipuolista energiajärjestelmää,
 • kyberkestävyyttä,
 • propagandan vastustuskykyä,
 • hallinnon toimivuutta
 • kansalaisten turvallisuusosaamista sekä
 • kestävää julkista talouttakin.

Vahvuus tarkoittaa myös aktiivista ulkopolitiikkaa sekä sitoutuneita ja riittävän vahvoja liittolaisia. Yksinäinen, köyhä ja velkainen, sisäisesti riitainen, kouluttamaton ja energiariippuvainen maa on helppo saattaa polvilleen, verrattuna vahvaan ja ystävien ympäröimään.

Itsenäisyyden ytimessä on kuitenkin ennen kaikkea tahto. Määrätietoisuus siitä, että tahdomme itsenäisyytemme säilyttää ja etsimme siihen tarvittavat keinot. On huolestuttavaa, että maanpuolustustahto on nyt vajonnut alimmilleen 30 vuoteen. Erityisen huolestuttavaa on nopea lasku nuorten keskuudessa. Sellainen yhteiskunta, joka ei tahdo puolustautua, ei tietenkään sitä tehokkaasti tee. Maanpuolustustahto on saatava taas nousuun.

Suomen tulee nimittäin aina pitää huolta, että suomalaiset päättävät maamme tulevaisuudesta. Se ei tarkoita sitä, että meidän ei kannattaisi tehdä laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja esimerkiksi sitoutua yhteisesti sovittuihin EU:n pelisääntöihin. Itsenäisyys on myös vapautta valita liittolaisensa. Mutta meidän suomalaisten tulee tehdä omat valintamme. Paras tae tuosta oikeudesta - itsenäisyydestä - on pitää kotipesä kunnossa, Suomi vahvana.

 

Ville Valkonen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hyvä kirjoitus itsenäisyyspäiväksi Ville Valkoselta!

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kirjoitus oli hyvä. Herää kysymys mistä johtuu maanpuolustuksen tahdon aleneminen, olisiko osa suomalaisista jätetty järjestelmän ulkopuolelle. Ovatko viimeiset hallitukset unohtaneet pitää kotipesänsä kunnossa?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Paljon oli erilaisia eri instanssien tekemiä tutkimuksia.

Suomi ovat maailman kolmanneksi vaurain maa on saatu kaupunginjohtajien palkkavertailulla ;)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Asiallinen kirjoitus.

Kirjoituksesta poimittua: "Paras lääke itsenäisyyden kaventamiseen on pitää oma yhteiskuntamme niin vahvana, että se kestää yritykset väärin keinoin vaikuttaa valintoihimme."

Tämä on olennaista.
Avainsana tuossa on "pitää", verbi, jolla täytyy olla tekijä. Päättäjät ovat avainasemassa "pitää"-verbin suorituksessa. Hyvä alku olisikin esimerkiksi se, että Kokoomus hallituspuolueena sitoutuisi siihen. Nykyinen päätöksentekotyyli vaikuttaa nimittäin sysäävän vastuun yhteiskunnan vahvana pitämisestä muiden harteille. Päätökset tuntuvat perustuvan valintoihin, joihin vaikutetaan väärin keinoin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomi tosiaan sijoittuu useissa kansainvälisissä vertailuissa maailman terävimpään kärkeen. Viime vuosina Suomi on nimetty muun muassa maailman vakaimmaksi valtioksi, maailman hyvinvoivimmaksi maaksi, maailman onnellisimmaksi maaksi, maailman kolmanneksi tasa-arvoisimmaksi maaksi, maailman puhtaimman ilman maaksi, maailman turvallisimmaksi maaksi, maailman parhaimman hallinnon maaksi, maailman toiseksi ahkerimmiksi kirjastopalveluiden käyttäjiksi ja niin edelleen. Aika huikea saavutus kansalle, joka 150 vuotta sitten kärsi nälänhädästä, 100 vuotta sitten soti keskenään ja 50 vuotta sitten muutti työttömyyttä pakoon Ruotsiin.

Ottaen huomioon, että suuri osa tunnustuksiin johtaneista yhteiskuntamme rakenteista on luotu viimeisen 100 tai jopa vain 50 vuoden aikana, Maamme kehitys on ollut vertaansa vailla. Kelpaa sitä puolustaa. Vaikka ase kädessä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Ukraina on hyvä esimerkki siitä, miten Suomelle voi käydä. Olemme jo melko pitkällä samalla tiellä. Ja olemme näköjään halukkaita menemään pitemmällekin. Hakaristiliputkin ovat jo kaduilla.

Toimituksen poiminnat