Ville Valkonen Varakansanedustaja. Talouskeskustelija. KTM, yrittäjä. Kaupunginvaltuutettu Turussa.

Työllisyystoimia on jatkettava

Uusimmat työllisyysluvut olivat yllättäviä: trendikorjattu työllisyysaste on 72,5%.

Työ on hyvinvoinnin pohja. Jokainen työkykyinen ja -ikäinen on vastuussa itsensä elättämisestä. Vain se, että mahdollisimman moni osallistuu yhteiskunnan rakentamiseen mahdollistaa vauraan ja tasa-arvoisen maan.

Viimeisen neljän vuoden aikana entistä useampi suomalainen on saanut mahdollisuuden tehdä töitä. Se on erinomainen asia. Neljässä vuodessa työllisyys on noussut noin 140 000 hengellä! Se on valtava määrä, ja parasta mahdollista sosiaaliturvaa. Työttömyydestä pääsy on iso asia jokaiselle, mutta myös perheille. 140 000 työllisen nousun vaikutus suomalaisten arkeen on valtava, ja siitä voi olla erittäin iloinen.

Työllisyyden kohoaminen yli 72 % prosentin osoittaa, että tämän hallituskauden tavoite on täytetty. Se ei tarkoita, että voisimme tiputtaa hanskat. Edelleen työttömyysprosentti on 6,6 %. Työttömiä työnhakijoita on edelleen lähes 260 000. Tällaista lukua ei voi hyväksyä.

Toinen merkille pantava seikka on, että ikärakenteen muutos asettaa työllisyysasteelle rajun paineen. Koska eläkeikäisten määrä nousee niin nopeasti, pitää työllisyysasteen nousta pelkästään, jotta töissä käyvien ja muiden suomalaisten suhde pysyisi samana.

Esimerkiksi tällä hetkellä noin 2,6 miljoonaa suomalaista on töissä. Se tarkoittaa, että 2,9 miljoonaa ei ole. Tuosta 2,6 miljoonasta eläköityy joka vuosi osa, mutta työikään tulevia nuoria on entistä vähemmän. Kuten tiedettyä, syntyvyys on ollut ennätysalhaalla.

Väestörakenteen muutos asettaa valtavan paineen julkisen talouden kestävyydelle. Sosiaali- ja terveyspalvelujen, koulutuksen, turvallisuuden ja kaikkien muiden julkisten menojen kestävä kattaminen on mahdollista ainoastaan, jos työllisyys on korkealla. Haasteesta selviäminen edellyttää myös tiukkaa menokuria. Verot Suomessa ovat jo maailmanennätystasoa. Niiden nostaminen ei kannusta tekemään työtä ja yrittämään, vaan heikentää investointi- ja kasvuhaluja.

Työllisyystoimissa ei siis missään nimessä tule ottaa mitään hengähdystaukoa. Käytetään suopea taloustilanne uudistumiseen. Sosiaaliturvaamme on remontoitava toimeliaisuuteen paremmin kannustavaksi. Valtion ei pidä tarjoilla sohvan nurkkaan, se ei ole välittämistä. Myös työmarkkinarakenteemme tulee päivittää 2020-luvulle, joustaviksi ja kilpailukykyisiksi globaalitaloudessa. Työn tekemisen, työllistämisen, kasvun ja investointien verotusta pitää keventää. Suomessa ahkeruus tulee palkita. Tämä koskee niin yrittäjiä kuin palkansaajia. Perhevapaat tulee uudistaa siten, että työelämän tasa-arvo paranee. Kuntoutusta, työvoimapalveluja ja aikuiskoulutusta tulee kehittää henkilökohtaisempaan suuntaan. Tässä yhteistyö yksityisen puolen sekä digitalisaatio avaavat uusia ovia. Toimiviin työvoimapalveluihin kannattaa panostaa.

Työllisyystoimia on jatkettava. Suomi tarvitsee sitä.

Ville Valkonen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Jos liirumlaarumia olisi jo keksitty, tapahtuisi se tässä blogissa.

Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

Odottakaamme ensimmäiset 3kk ja verrataan edellisen vuoden
palkkaverotuloihin niin katsotaan miltä se työllisyys vaikuttaa.
Eläkeläisten määrä nousee? myös kymmeniä tuhansia poistuu vastaavasti.
Huoltosuhteessa pitää myös huomioida 0-14 vuotiaat joita huoltaa pääasiassa vanhemmat.
Ei kaikki eläkeläiset ole hoidossa vaan osana yhteiskuntaa erittäin korkealla veroprosentilla pitämässä osaltaan yhteiskuntaa hyvinvointi
valtiona, pitkän työuran jälkeen.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Eläköitymiseen auttaa se, että jaetaan tulot tasaisemmin, jolloin muutaman upporikkaan loisen sijaan meillä on vauras työväestö, joka voi elättää eläkeläiset ja joka kulutuksellaan luo lisää työpaikkoja pyörittämällä taloutta sen ryöstämisen sijaan. Ainoa pelastu on vauras työväestö.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Hallitus on johdonmukaisesti lisännytt kokonaistyöttömyyttä maahanmuutolla ja sama työttömien määrän lisääminen jatkuu.

Nykyinen maahanmuuttajien työttömyys mitä ilmeisimmin salataan.
Ministeriö oli vastaavinaan eduskuntakyselyyn asiasta, ja vastaus oli tasoa "kun asia niin vaikea" eli ei vastannut mitään konkreettista.

"Professorilta tyly reaktio maahanmuuttoraporttiin: ”Tyhmintä, mitä valtionhallinto voi alamaisilleen kertoa”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237720-professori...

Uutinen vuodelta 2015:
"Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain reilut 50 prosenttia"
https://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien...

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Sanohan ville miksi Suomessa on enemmän köyhiä nykyaikana kuin koskaan. Miksi suhteelinen köyhyys on noussut jo ohi venäjän tason, vaikka porvarit saaneet parantaa Suomea ja 'työllisyyttä' 16 vuotta? Huomautan että hyvinharva kapitalisti haluaatehdä töitä,Kapitalisti haluaa myydä työpanoksensa ja siidä siitä korvauksen, palkan.
Miksi yhä harvempi pärjää palkallaan ja saa sossutkia eli 'kansalaispalkkaa' vaikka käy kokpäivätöissä? Kun kerran väität työnteko on niin kannattavaa ja työllisyys on noussut. Paljonko on noussut työväestölle maksettavien palkkojen summa. Riittääkö se työllistämään kansan ja takaamaan talouden kiertokulun. Aivan oikein työllisyys on noussut, mutta siitä maksettavaa palkka loppunut. On pakotettu orjatöihin, kommunismin ikeen alle. Ei markkinataloustyöpaikkaan.
EI silloin ei kannta puhua mitää työllistämistoimista kun enemmän ihmisiä kuin koskaan tekee ilmaiseksi töitä. KOMMUNISMIA villen työllistämiset ovat, eivät kapitalismia. Ihmettelen, kun nämä kommariaatteet myydään kapitalisteille markkinataloudessa ja vielä porvareiden toimesta. Unkarin ja portugalintouhut.

Miten Ville työllistämiset takaavat kaikille hyvinvoinnin ja palkan, markkinatalouden, demokratian ja kapitalismin??? 16 vuoden aikana ainoastaan eliitti on moninkertaistanut tulonsa, muut köyhtyneet ja velkaantuneet. Kun palkalla ei elä, sijoittajat, porvarit ovat ahnehtineet liikaa ja velkaa tarvitaan jo pelkästään näennäistalouden pyörittämiseen. Kun valtio on ryöstetty ja kansalle annettu vain leikkauksia, velkaa ja yritysten vastuita ja jälkiä satoja miljardeja, en enää kehtaisi puhua työstä. Mene töihin, sanoo varas uhrilleen, että voi varastaa lisää? Nythön kansa ei saa enää varastettavaa, velkakin vedetty tappiin joten lisätään yritystakuskia ja laitetaan duunari takaamaan.. Valtion vastikkeeton verotus ja pakkomaksutaakka on enemmän kuin palkat. Ja rahat ohjattu yritysmaailmalle joka itkee osaajia pilattuaan koulutuksen ja työvoimansa. Sipilöidenkin firma 10miljoonaa tuottamatta päivääkään mitään. Oikein kieroa sossupummisakkia.

'Toimeliaisuus' Hehheheh, kunnon kommunistisana. Menkää kokoomuslaiset terapiaan, kiinalaistuminen ei ole oikea tapa välttää suomettumista. Olette tehneet talousdiktatuurivaltion jossa työssäkäynnistäkin joutuu maksamaan hyvin monin tavoin. Ja miten ne joilla ei ole edes palkkaatekevät sen? Sossutuilla! Porvari itse aiheuttaa sosiaalimenojen knsvun mm jakamalla sitä kavereilleen ja ottamalla ihmisiltä palkat pois, sitten itketään valheellisesti täällä blogissa työllisyystoimia lisää...Hyi helv.

Olen tämän koneiston elänyt läpi 15 v, kaksi lamaa, joten tiedän helvetin tarkkaan mistä puhun. Se työllistäminen vie loputkin työhalut. Miksi luulette, että mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin? Sairas joka ei kelpaa edes töihin, kelpaa kokouslaiseen 'toimeliaisuuteen' kyllä.Ainoa hoito on kourallinen pillereitä ja ilmaistöitä. Edes Neuvostoliitto ei käyttänyt mielisairaita. Mutta tämän olen nähnyt Suomessa.
Kokoomuslaisten jakama hyvinvointi on ylitsevuotavaa. Harhaiset eivät tiedä todellisuudesta mitään tai jos tietävät eivät välitä tai sitten ovat vaan tyhmiä. Sairaita, tyhmiä tai moraalittomia. Epäilen kaikkia, sillä vaatii henkistä sadistisuutta leikata heikoimmilta.
Historia ei ole väärässä. Egyptissä, Roomassa, Ranskassa on ollut 'työtä' eliitin etujen ajamiseksi ja miten se historiassa päättyi?
Kansa todellakin aktivoitui toimeliaaksi ja eliitti sai paikkansa ylhäällä auringossa... Liikehdintä on jo alkanut.
Talousasinatuntijan pitäisi jo myöntää että markkinatalousmalli on rikottu ja tilalle halutaan kommunismi eliitteineen.

Käyttäjän MariHakkala kuva
Mari Mattila

Kari Keto: kyllä minusta 0-14 -vuotiaatkin kuuluvat laskelmiin huoltosuhteesta. Perhe huoltaa kyllä, mutta neuvolapalvelut ovat perheelle maksuttomia, hoitovapaat maksetaan isille ja äidille, päivähoito on voimakkaasti yhteiskunnan tukemaa, koulutus maksutonta perheille, samoin kouluterveydenhuolto ja hammashoito. Jokainen lapsi saa myös lapsilisää. Yhteiskunnalta odotetaan lisää maksuttomia harrastusmahdollisuuksiakin. Erilaisissa etuuksissa on jopa lapsikorotuksia.

Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

Mari Mattila olet aivan oikeassa näinhän se menee.
Perheisiin ja lapsiin pitääkin satsata,mutta halusin tuoda
asioihin ja kannanottoihin hiuka laajempaa näköalaa.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Mistä tuo sohva on nyt tullut monen kokoomuslaisen keskeiseksi teemaksi? RKP:läisenä en ole kyllä huomannut että meidän porukassa kenenkään vaaliteemana olisi en soffa / sohva. En kyllä ole huomannut sitä juuri muillakaan. Muistan sen kuulleeni jo 2007 vaaleissa kun vaimoni oli V-S vaalipiirissä Kokoomuksen ehdokkaana. Silloin eräs nytkin kokoomuksessa vaikuttava henkilö oli kehittänyt keskeiseksi ohjelmakseen "sohvaperunat töihin".

90-luvun alkuvuosina olivat muotia "ei ole ilmaista ateriaa" ja muut vastaavat syvälliset pohdiskelut. Erityisesti Kataisen aikana vastuullisuus, aidosti, oikeasti, rehdisti ja moni muu sisällötön sananparsi nousi suureen suosioon ja kuuleepa niitä vieläkin.

Sitä paitsi, sohvalla torkkumista arvostetaan aivan liian vähän :D

Toimituksen poiminnat